Mesto Žilina – Šport a iné športové aktivity

Šport, škol. športová liga, športové aktivity

okt

11

Karatistky na svetovom pohári v Chile a medailový zásah z Croatia Open


Žilinské karate zaznamenalo uplynulé víkendy dva významne míľniky.   Žilinské juniorky Sarah Hrnková a Hana Kuklová najskôr reprezentovali Slovensko seniorskom svetovom pohári seniorov K1 PREMIER LEAGUE v Chile a už o týždeň neskôr na nominačnom turnaji ME Juniorov Croatia Open v chorvátskej Rijeke.

SVETOVÝ POHÁR – Santiago / Chile

Predposledný septembrový víkend sa domovom svetového karate stala metropola juhoamerického Chile, Santiago. Pretekári z celého sveta , vrátane najväčších hviezd súčasného karate sa tu zišli, aby bojovali o ďalšie body do seriálu svetového pohára KARATE 1 PREMIER LEAGUE, ktorého význam podčiarkuje aj skutočnosť, že body na ňom získané sa už započítavajú aj do kvalifikácie Olympijských Hier v Tokyu 2020. Na tomto podujatí už tradične nechýbal ani reprezentačný výber Slovenskej republiky , ktorého súčasťou bolo aj žilinské trio, Sarah Hrnková, Hanča Kuklová a Ján Novosad, ktorý ako tréner, okrem žilinského klubu karate AC UNIZA, pôsobí aj pri reprezentácii SR. Spomínané Žilinčanky sú ešte len juniorské reprezentantky SR a pre obe bolo toto podujatie skutočným krstom ohňom.

A že to skutočne nebudú mať ľahké, naznačil už štvrtkový žreb. Ten Hrnkovej do prvého kola prisúdil domácu reprezentantku, dvojnásobnú medailistku z majstrovstiev panamerickej zóny, Mardonez Rivera Katherine. Žilinčanka sa však so svojou situáciou vysporiadala nad očakávanie a hneď vo svojom prvom zápase na takomto fóre sa postarala o nemalé prekvapenie. Po víťazstve 2:0 sa tešila z postupu do druhého kola, v ktorom však na ňu čakal ďalší tvrdý oriešok v podobe akademickej majsterky sveta, Oryu Kanako z Japonska. Sarah si opäť počínala veľmi dobre a v taktickom zápase sa ujala vedenia 1:0, ktoré udržala takmer až do konca zápasu. V závere oň však trochu nešťastne po aktivite súperky prišla a po remíze 1:1 prehrala len na aktivitu. Hrnková však svojimi výkonmi predčila očakávania a naznačila, že v budúcnosti môžme o nej ešte veľa počuť.

Ešte o deň skôr absolvovala svoje vystúpenie Hana Kuklová, ku ktorej bol žreb ešte tvrdší a do cesty jej priniesol svetovú jednotku. Tou je dvojnásobná majsterka sveta a šesťnásobná majsterka Európy Yakan Tuba z Turecka. No Hanča skúsenú súperku zvučného mena taktiež potrápila. Turkyňa si počas celého zápasu nedokázala vypracovať väčší tlak a kontry žilinčanky vo viacerých prípadoch zaváňali bodmi, čo bolo v dvoch prípadoch potvrdené jednou vlajkou rozhodcov (na udelenie bodu sú potrebné minimálne dve vlajky zo štyroch – pozn. redakcie) . Napokon sa prejavila väčšia skúsenosť, ktorú Turkyňa pretavila v najtesnejšie víťazstvo 1:0 a táto napokon dokráčala až k zisku zlatej medaily.  „Novopečená“ Žilinčanka si tak na svoje prvé víťazstvo na svetovom pohári musí ešte počkať, no jej vystúpenie je taktiež sľubným signálom do budúcnosti.

CROATIA OPEN – Rijeka / Chorvátsko

Už o týždeň neskôr sa v Chorvátskej Rijeke konal veľký medzinárodný turnaj CROATIA OPEN, ktorý je pre slovenskú reprezentáciu zaradený medzi nominačné turnaje ME 2019 juniorov. Tieto sa budú vo februári konať v Dánsku. Žilinské farby aj v tomto prípade hájili Sarah Hrnková a Hana Kuklová, ku ktorým sa pridala aj skúsená Eva Nováková. O jediný medailový zásah pre Žilinu sa v toto prípade postarala Kuklová, ktorá po víťazstve nad Holanďankou podľahla v druhom kole Švajčiarke.  Tá sa však prebojovala ž do finále, čo pre Kuklovú znamenalo účasť v repasáži.  Tam si však rodáčka z Nitry  počínala suverénne a po víťazstvách nad súperkami z Česka a Maďarska sa tešila z bronzu.  Sarah a Eva to tento krát, napriek dobrej forme z posledného obdobia, na stupne víťazov nedotiahli, no šancu na reparát budú mať už najbližši víkend, kedy sa karatisti rozpŕchnu až na 4 turnaje a žltozelené farby budú hájiť  vo Viedni, Bialsku-Biala, Poprade a Banskej Bystrici.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.