Mesto Žilina – Šport a iné športové aktivity

Šport, škol. športová liga, športové aktivity

mar

14

medzinárodný turnaj začínajúcich hokejistiek


MEMORIÁL VILIAMA PONGRÁCA

(nestora ženského ľadového hokeja na Slovensku a prvého reprezentačného trénera žien SR)

pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu

v rámci projektu

WDT 2015/16 – WOMAN DEVELOPMENT TOUR  – 3. Kolo

VILIAM PONGRAC MEMORIAL CUP

 

Pred 21. timi rokmi, 12.3.1995 doviedol tréner Viliam Pongrác žilinské hokejistky k druhému titulu majsteriek SR. 6 z nich viedol ďalej aj na Majstrovstvách Európy sk. B (1995 a 1996) ako reprezentačný tréner. Aj vďaka tomuto mužovi vznikol na Slovensku ženský hokej a to práve v Žiline, v máji 1990. Vtedy sa niekoľko odvážnych záujemkýň o najrýchlejšiu hru na svete  rozhodlo zaklopať na dvere kancelárie vedenia HK Žilina na žilinskom „zimáku“, kde sa ich práve Viliam Pongrác bol ochotný ujať. Doviedol ich postupne k úplne prvému oficiálnemu hokejovému zápasu  žien v histórii Slovenska (28.11.1991), kde zvíťazili žilinčanky nad Slovanom Bratislava. V roku 1992 získala Žilina pod jeho vedením historicky prvý titul M-SR, zároveň miestenku na účasť v boji o titul M – ČSFR v českom Třebíči. Tak to všetko začalo a začalo to práve v Žiline….

Zosnulému trénerovi, bývalému úspešnému hokejistovi, ktorý nás navždy opustil len nedávno, 29.1.2016, počas osláv 90 tého výročia žilinského hokeja, sa hokejistky rozhodli venovať medzinárodný turnaj, ktorý sa bude konať pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu v dňoch 19. – 20.3.2016 na Žilinskom zimnom štadióne.

 

Účastníčkami turnaja budú dievčatá z družstiev:

Slovensko:                   1. MsHKM Žilina         (Žilina)                                                      2. ICE DREAM Košice  (Košice)

SR a Česká republika:    3. MHK Martin & Dívčí hokej  (Martin&ČR)

Maďarsko:                    4. KMH Budapešť        (Budapešť)

Poľsko  :                      5. MKHL Krynica        (Krynica)

 

Turnaj je pozvánkou aj pre dievčatá, ktoré sa s myšlienkou hrať hokej zatiaľ iba pohrávajú. V Žilinskom mládežníckom klube MsHKM sú pre dievčatá vytvorené vhodné podmienky. Mladšie dievčatá sú zaraďované do družstiev spolu s chlapcami, žiačky môžu navštevovať dokonca hokejovú základnú školu V. Javorku a tie staršie trénujú v družstve žien, ktoré pomaly pomýšľajú na účasť v ligovej súťaži.

„Preto, dievčatá, ženy, príďte sa pozrieť cez víkend do hľadiska na zimný štadión a ak Vás hokej osloví, pridajte sa k nám. Tešíme sa na Vašu účasť, ako aj na účasť všetkých, ktorí prídu zatlieskať odvahe a snahe nás všetkých“  vyzývajú žilinské hokejistky a organizátori podujatia.

plagat konečný

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.